Állítólag…

Több posztban is szóba kerültek már a fogászattal, fogakkal kapcsolatos tévhitek. Olyanok ezek, mint a gyomnövény: könnyen gyökeret vernek (a fejekben), de kiirtani szinte lehetetlen őket. Ezúttal a leggyakoribb tévhiteket próbálom meg gyökerestül kirángatni 🙂

Az esti fogmosás után is szabad almát enni

Az alma a leggyakoribb, de más gyümölcsökkel és egészséges ételekkel is felmerül időről időre ez a tévhit. Sajnos hiába egészséges a legtöbb gyümölcs, a bennük lévő savak miatt kifejezetten káros őket az esti fogmosás után fogyasztani. Általában elmondható, hogy az esti fogmosás után már semmilyen étel és ital nem javasolt (kivéve a csapvizet).

A kóla feloldja a fogakat

Az erős savak tényleg ártanak a fogzománcnak, de azért nem fognak elolvadni a kólától a fogaid. (Ha igazán-igazán sokat iszol, valóban rengeteg káros hatással számolhatsz, ezért inkább ne teszteld a határaidat!) Sajnos a sokkal egészségesebbnek tartott gyümölcslevek a fogaid számára éppen olyan károsak lehetnek, mint a rettegett kóla.

Tudom, hogy a kóla káros, ezért utána gyorsan fogat mosok.

A savas italok – és nem csak a kóla – káros hatását csak fokozza, ha közvetlenül utánuk fogat mosol! A savtól felpuhult fogzománc sérülékenyebb, ezért a legjobb, ha az ilyen „bűnöket” nem egy pánikszerű fogmosással teszed jóvá. Ha már kólát iszol: nem szabad egész napra beosztva, kortyolgatva inni, inkább gyorsan essél túl rajta! És utána egy óráig ne mossál fogat!

Fogfájásra legjobb a pálinka

A tömény italok nem nyugtatják, inkább irritálják a fájós, gyulladt fogakat. Az enyhülést ebben az esetben az alkohol bódító hatása hozza el. Az ókorban tényleg csak borba lehetett fojtani a fogfájást, de ma már sokkal jobb fájdalomcsillapítók léteznek. Inkább azokat válaszd!

Az aszpirint szopogatni kell

A fogfájás annyira elviselhetetlen tud lenni, hogy még ez a nyilvánvalóan fájdalmas tévhit sem akar kimúlni. Az aszpirin savas hatása miatt csúnya, mély sebeket okozhat a szádban, ezért a fájós fog mellett tartani, hosszasan szopogatni kifejezetten tilos! Ráadásul az íze sem jó.

Elektromos fogkefe mellett nem kell fogselyem

Sajnos még nem találtak fel olyan elektromos fogkefét, ami mindent megcsinál helyetted. Alapszabály, hogy elektromos fogkefével is lehet jól és rosszul is fogat mosni! A fogselyem használatát még előbbi esetben sem helyettesíti, mert vannak olyan szoros fogközök, ahová a fogkefe fejével nem tudsz bejutni.

A bölcsességfognak nincs gyökere

A bölcsességfogak (többnyire) becsületes rágófogak, de sokaknál nem férnek el rendesen – mert az emberek állkapcsa ma kisebb, mint 10.000 évvel ezelőtt volt. A bölcsességfogak emiatt gyakran kerülnek eltávolításra gyökérkezelés helyett, de a legtöbbnek nem csak hogy van gyökere, de az elég szabálytalan is szokott lenni.

Csak akkor kell fogorvoshoz menni, ha fáj a fogam

Szintén egy igen káros tévhit! A lehető legrosszabb ötlet kivárni a fogfájást! Az orvosnak és neked is sokkal nehezebb dolgod lesz, ha az utolsó pillanatban fordulsz segítségért. A rendszeres, évenkénti ellenőrzésnek köszönhetően a legtöbb kezdődő probléma könnyen és gyorsan kezelhető, neked pedig nem kell gyomorgörccsel és fájdalomcsillapítókkal készülnöd a rendelőbe.

A WC közelében tartott fogkefére rárepülnek a bacik

A WC-vel egy helyiségben tárolt fogkefének semmi baja nem lesz (extrém eseteket kivéve). A legjobb, ha a fogkefét fejével felfelé, nyitott helyen tárolod, például egy pohárban. A vizesen elzárt fogkefe ellenben kitűnő táptalajt jelent a baciknak, és rövidesen sokkal fertőzöttebb lesz tőle, mintha belemártogatnád a WC-be…

A gyökérkezelés nagyon fáj

Minden eset és minden ember más, de ma már egyáltalán nem törvényszerű, hogy a gyökérkezelés erős fájdalommal járjon. Ugyanez elmondható a bölcsességfog eltávolításról, és a fogbeültetésről is.

Allergiás vagyok a lidokainra

Az allergiát sosem szabad félvállról venni, de a lidokain allergia rendkívül ritka. Ha a fogászati érzéstelenítés során szívdobogást, szédülést tapasztaltál, az nem a lidokain, hanem a gyógyszerben lévő adrenalin hatása volt, és szerencsére nem jelenti azt, hogy allergiás vagy az érzéstelenítőre.

Az amalgám tömés mérgező, mert kioldódik a fogból

Erre azt szoktam mondani, hogy nem ritkák a 20-30 éves amalgám tömések. Ha ezek tényleg feloldódnának a szádban, akkor ennyi idő alatt már rég elfogytak volna, mint a savanyú cukor. Az amalgámból mai tudásunk szerint csak akkor „szökhet ki” a higany, amikor a tömés készül, vagy amikor kiszedik a fogadból. Ilyenkor megfelelő óvintézkedések kellenek – de azért nem kell félned az amalgámtól.

Kép: www.findinnovativehelthcare.com – magyarítva

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük