A fehér gyöngysor története

Szó volt már a fogfehérítésről. Nem elég ha fehér, legyen szabályos is az a fogsor! Fontos különbség a fogszabályozás és a fogfehérítés között, hogy míg a fehérítés csak esztétikai beavatkozás, a szabályos fogaknak ennél sokkal nagyobb a jelentősége. Az össze-vissza álló fogakat nehezebb tisztítani, könnyebben alakulnak ki rendellenes kopások a fogakon, és szélsőséges esetben a rágás is komoly nehézségbe ütközhet miatta.

Az is fontos különbség, hogy a fogszabályozás gyakran hosszú folyamat eredménye, ami nem ér véget a készülék levételével! A fogszabályozás olyan bonyolult és nagy körültekintést igénylő terület, hogy külön szakvizsga kell hozzá.

Meddig kell hordani a fogszabályzót?

Ez igen sok mindentől függ. Felnőtt korban akár évekig is szükség lehet a rögzített készülék hordására. A gyerekek kivehető fogszabályozóját ellenben nem is lehet sokáig hordani, mert a fogaik helyzete gyorsan változik. Különös figyelmet érdemel a fogszabályozó kezelés végén alkalmazott helyben tartó kezelés, mert ez biztosítja a tartós eredményt! Bizonyos esetekben – például az alsó első fogak sorban tartására – olyan rögzítés kellhet, amit soha több nem lehet eltávolítani!

Nem lehetne kivehető fogszabályozóval megoldani?

Van, amit meg lehet. Általában elmondható, hogy a kivehető készülékek inkább gyerekkorban, a fogváltás idején a leghasznosabbak. Léteznek felnőttek számára is ilyen megoldások, de általában azt mondhatjuk, minél idősebb valaki, annál hosszadalmasabb kezelésre érdemes készülnie. Ilyenkor célravezetőbbek a rögzített készülékek.

Nem szeretnék fogszabályzót, mert csúnya!

A szépségért szenvedni kell 🙂 Különben manapság egyáltalán nem ciki a fogszabályzó, sőt! A fogorvosi egyetemen lassan minden második hallgatónak van fogszabályzója. Léteznek igazán szép készülékek, amiket alig lehet látni, sőt, vannak egészen „láthatatlan” megoldások!

Milyen az a láthatatlan fogszabályzó?

Ez egy újabb technika, ami egyre nagyobb népszerűségnek örvend. A „hagyományos” rögzített fogszabályozó a fogakra ragasztott kis zárakból és azokat összekötő drótból áll. A zárak – más néven bracketek – lehetnek fémből vagy porcelánból, ez utóbbi egyáltalán nem feltűnő. A drót viszont mindig fémből van, és ezért látható. A teljesen láthatatlan fogszabályozó ezzel szemben a fogakra húzott vékony, átlátszó fóliából van, amit egész nap viselni kell.

Melyik a legjobb fogszabályzó?

Ha létezne egy fogszabályzó rendszer, ami mindenben a legjobb, akkor a többi nem is létezne! Minden eset más és más, ezért a kérdést úgy érdemes feltenni, hogy neked melyik a legjobb! És erre a fogszabályozó orvos már egyértelmű választ tud adni. A szebb – akár láthatatlan – készülék nem biztos, hogy jobb eredményt tud elérni, itt (is) csak a szépség miatt kell többet fizetni.

Kinek jár ingyen a fogszabályzó?

Magyarországon 18 éves kor alatt az OEP támogatja a fogszabályzást, ezért ilyenkor lényegesen olcsóbb – akár ingyenes – lehet a kezelés. A támogatás nem csak anyagi segítséget jelent, mert ebben az életkorban a kezelés általában rövidebb ideig is tart, mint felnőtteknél. Ha szükséged van fogszabályzóra, és még nem vagy 18, akkor ne halogasd! Ugyanez elmondható akkor is, ha a gyermekedről van szó.

Fogszabályzáshoz mindig kell fogat húzni?

Nem feltétlenül. Két esetben szoktuk a fogszabályozást foghúzással kezdeni: ha annyira kevés a hely a fogaidnak, hogy egészen biztosan nem fognak szépen elférni egymás mellett, akkor 1-1 fogat fel lehet áldozni a cél érdekében. Ezek a legtöbbször a kisőrlő fogak, mert a rés zárása után a hiányuk egyáltalán nem lesz feltűnő. A másik fogszabályozáshoz köthető foghúzás a bölcsességfogakat érinti: a ki sem nőtt bölcsességfogak könnyen „elronthatják” a fogszabályozás eredményét, ezért érdemes őket a kezelés kezdetén – megelőzés képpen – eltávolítani.

Nincs valami megelőzés a torlódott fogak ellen?

Mivel a fogak formája, mérete, sőt, állása is genetikailag meghatározott, a fogszabályozó gyakran „örökletes” a családban. Vannak azért trükkök, amik picit segíthetnek! A szoptatás az első lépés a (gyermek) szabályos fogai felé! Léteznek úgynevezett trénerek, amik az állcsontok fejlődését és a rágóizmok erejét irányítva kisgyerek korban jó megelőzést jelentenek. Fontos kitérni az újszopásra és a cumira, mert egyik sem a szép fogazat záloga a gyermekek esetében. A tejfogak egészsége többek között azért is fontos, mert a túl korán kihúzott/letört tejfogak miatt gond lehet a későbbiekben a maradó fogak elhelyezkedésével.

Ha van olyan ismerősöd, akinek kuszák voltak a fogai, de mostanra szép, szabályosa a mosolya, akkor tudhatod, hogy sok munka áll mögötte. A sztárok is gyakran folyamodnak ehhez a megoldáshoz, sőt, van aki büszkén viseli a hatalmas, feltűnő készüléket, akár aranyból is. Igaz, ők általában rapperek…

Kép: Chesire Cat (Alice Csodaországban) – The Disney Wiki

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük