Foglalj helyet!

A fogorvos munkáját sok érdekes – és néha félelmetes – gép segíti. Legnagyobb gépünk maga a fogorvosi szék, ami hívogató műbőr huzata ellenére csak keveseknek lopja be magát egyből a szívébe. Pedig igazán sokat tud egy ilyen szék!

A fogorvosi kezelőszék egészen régóta, több, mint száz éve velünk van. Alapvető igény volt, hogy a beteg viszonylag kényelmesen tudjon ülni benne, de szükség esetén hátra lehessen dönteni, és fel-le is lehessen mozgatni a kezelés során. Ezek az ősi székek még hidraulikus pumpával működtek, és ma is kedvelt kellékei a filmeseknek – főleg rémisztgetés céljából. A fogorvosok és nőgyógyászok sok rutinszerűen használt műszerüket felismerik egy-egy horrorfilmben! Szerencsére nem kell félned ezektől: a fogorvosi szék legalább annyira szolgálja a te kényelmedet, mint az orvosét!

Egy kis ideig biztos kibírom…

A fogorvosi szék nagyon sokféle irányba állítható. Ha kényelmetlenül ülsz, az csak tetézi a kezeléshez kötődő rossz élményeket. Mindig szóljál ilyenkor az orvosodnak, hiszen a széket könnyedén be lehet állítani a számodra! Annyira kényelmes tud lenni, hogy nem egy betegem konkrétan elaludt a kezelés során. Bizony, néha még én is belefekszem egy kicsit a székbe relaxálni 🙂

Tiszta ez a szék?

A fogorvosi munka során a higiénia alapvető fontosságú. Az asszisztens minden kezelés után fertőtlenít a széket, a munkaeszközöket, és a köpőtálat is. A szék karbantartásához hozzá tartozik a rendszeres átmosás és tisztítás, így biztos lehetsz benne, hogy semmit nem kapsz el a rendelőben. Előfordulhat – ha igazán nagy pörgés van –  hogy a szék még picit nedves a fertőtlenítőtől, amikor belépsz: inkább várj egy percet, mert nagyon hamar megszárad. Szerencsére a ruhád ilyenkor sincs veszélyben, mert ezek a szerek nem hagynak foltot.

Nem érzem jól magam, szédülök!

Ha a kezelés során bármikor rosszul lennél, mindenképpen szólj azonnal az orvosodnak vagy az asszisztensének! A fogorvosi szék egyetlen gombnyomással mélyen hanyatt dönthető – ezt Trendelenburg-helyzetnek hívjuk – így a rosszullét hamar elmúlik. Először picit ijesztő lehet, de ne félj: bármennyire hátra engedünk, kiesni nem tudsz belőle!

Nem fog ez feldőlni?

A fogorvosi szék bonyolult gépezet, elég komoly súlya van. Ezen felül általában le is van csavarozva a padlóra. Nem véletlenül: a víz- és lefolyó csövek jobban szeretik, ha nem mozgatják őket. A fogorvosi rendelő padlója alatt rengeteg cső kanyarog ám! A fogorvosi szék saját transzformátorral és biztosítékkal is rendelkezik, így lehetséges, hogy minden elektromos berendezés biztonságosan működtethető rajta, miközben ide-oda spriccel a víz a fúróból. Biztos, hogy nem fog megrázni!

Egy szék minden méretre?

Bizony, a fogorvosi szék annyira személyre állítható, hogy a madárcsontú kislánytól a profi birkózóig mindenki el tud benne helyezkedni! Az igazán kicsi gyerekeket általában anya vagy apa ölében ülve szoktuk vizsgálni, így sokkal kevésbé félelmetes számukra az élmény. Ha igazán nehéz súlyú vagy – 150 kg vagy afölött – akkor azért megkérünk, hogy tartózkodj a heves mozdulatoktól!

Jobb vagy bal oldalon ülök?

A fogorvosi székek általában jobbkezes orvos számára lettek kialakítva, ilyennel találkozol a legtöbb rendelőben. Ha beleülsz a kezelőszékbe, tőled jobba ül majd az orvos, és balra az asszisztens. De ma már annyira komolyan veszik a gyártók az eregonómiát, hogy gyártanak fordított felszerelésű fogorvosi széket is! Ha a rendelőben az orvos a bal oldaladra ül le, már gyanús lehet, hogy egy ilyen különleges székbe kerültél. Ne aggódj azért: a balkezes fogorvos korántsem kétbalkezes! Nagyon sok híres művész is a bal kezével forgatta az ecsetet!

Szék extrákkal?

A fogorvosi szék kicsit olyan, mint egy autó. Maga a szék csak az alap, amire rengeteg extra felszerelést lehet tenni. Leggyakoribb ilyen kiegészítő a monitor, ahol a röntgeneket – vagy akár a VB döntőt lehet nézni J. Minden székhez jár egy lámpa, de itt is vannak extrák: legjobb, ha hideg fényű és passzív hűtésű a reflektor, így nem kell a ventillátor duruzsolását hallgatni, és te se izzadsz le a szolárium alatt. Az orvos oldalán lég- és vízfújó, turbina, mikromotor, ultrahangos depurátor, elektromos kés, orálkamera, UV polimerizációs lámpa mind-mind megtalálható lehet,  de az asszisztens oldala is felextrázható. Az csak természetes, hogy jár hozzá egy dizájnos köpőcsésze és vízadagoló, de jobb helyeken még a víz hőfoka is állítható ám! Kevésbé szembetűnő, de a környezetvédelem érdekében a modern székek amalgám csapdával is rendelkeznek, hogy a fogakból kiszedett tömések ne juthassanak le a csatornába.

Remélem sikerült kicsit megkedvelned ezt a félelmetes, mégis kényelmes bútordarabot! Ha kedvet kaptál a „relaxfotelhez” ne felejts el szólni a fogorvosnál, hogy kényelmesen ülhessél benne! Egy rossz hírem van csak a végére: ha otthonra is ilyen menő fogorvosi széket szeretnél, bizony érdemes spórolnod rá, mert a jobbak egy új autó árába kerülnek!

Kép: Napoleon trónja a Fontainebleau-i kastélyban (Franciaország).

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük