Kővé válik a nyál a szádban…

Gyakori jelenség a fogkövesség, szinte mindenkinek van több-kevesebb fogköve, akinek foga van. Sőt, a teljes fogsort viselők esetében a protézisre rakódik előszeretettel, tehát a fogkő az egyik olyan „fogas” probléma, amitől a fogak elvesztése után se lehet megszabadulni…

A fogkő magas ásványi anyag tartalmú „lepedék”, amit leginkább a vízkőhöz szoktam hasonlítani. Nem csupán esztétikai gondot jelent: szivacsos szerkezete és magas szerves anyag tartalma miatt kitűnő búvóhelyet jelent a bacik számára. A fogkő bárhol megjelenhet a fogakon, de leginkább az íny és a fogak találkozását kedveli. Itt okozza a legtöbb bajt is: a fogágybetegség és a fogkő kéz a kézben járnak. A fogkő elrejtheti a kezdődő fogszuvasodást, hozzájárulhat a kellemetlen szájszag kialakulásához és számos, nem-fogászati betegség kockázatát képes növelni. Ezért szoktuk rendszeresen leszedni 🙂

Milyen gyakran kell leszedni a fogkövet?

A legegyszerűbb válasz, hogy évente, a rendszeres fogászati ellenőrzés alkalmával (mert ugye, jársz ilyenre). Persze, mint a legtöbb egyszerű válasz, ez sajnos rossz válasz. Van, aki olyan szerencsés, hogy alig-alig van fogköve, ők simán kihagyhatnak pár évet (de kontrollra nekik is érdemes jönni). És szép számmal akad, akinek hajlama van rá, vagy netán fogágybetegsége van. Ha utóbbiak közé tartozol, akkor érdemes lehet fél évente, vagy még gyakrabban rászánnod magad egy profi szájhigiénés kezelésre.

Nem tudom valahogy otthon leszedni a fogkövemet?

Sajnos nem. A fogkő abban is hasonlít a vízkőhöz, hogy csak erős savakkal lehet feloldani, ami a fogzománcot is jócskán károsítja. Meg aztán kinek van kedve erős savakat a szájába venni, ugye. Emiatt nem létezik se hatásos öblögető szer, se fogkrém a fogkő eltávolítására. A rendelőben mi sem kémiai módszert használunk: a fogkőleszedés során egy gyorsan rezgő tűvel (becsületes nevén ultrahangos depurátorral) lekapirgáljuk a fogkövet minden fogfelszínről. Utána egy polírozás is kell, mert ez megnehezíti, hogy gyorsan visszatérjen a fogkő, és mellesleg szebbek lesznek tőle a fogaid. Mindezt nem tudod otthon megvalósítani, mert a berendezés drága, és a használata sok gyakorlást igényel. Ráadásul éles, hegyes dolgokkal a fogaidat otthon kapirgálni könnyen vezetne sérüléshez. Inkább bízd ránk a „piszkos munkát” 🙂 !

Nem árt a fogaknak a fogkőleszedés? Olyan rémes hangja van!

A hangja az ultrahangos eszköz visítása miatt ilyen kellemetlen, de ez sokkal hatékonyabb, mint a lassúbb változatok (már alig lehet olyannal találkozni). Jó hír viszont, hogy a fogkő leszedéséhez használt tű (azaz depurátor) hegye acélból van és puhább, mint a fogzománc. Bizony, a fogzománcot az acél tűvel meg se lehet karcolni! Óvatosságra az ínyszél mellett nagy szükség van, de pont ezért végzi ezt a feladatot fogorvos vagy szájhigiénikus. Olyan „baleset” előfordulhat, hogy egy tömés, netán egy korona meglazul a fogkőleszedés során, de ez általában attól van, hogy már valami baj volt vele korábban. A töméseknek, pótlásoknak ki kell bírniuk a professzionális tisztítást!

Mégis mit tehetnék a fogkő ellen, ha már leszedni nem tudom?

Nem fogsz meglepődni: a megoldás ezúttal is a megelőzés. Az élet azonban igazságtalan. Ha hajlamos vagy fogkő képződésre, valószínűleg nem fogsz megszabadulni a depurátor hangjától. De azért vannak jó tippjeim a számodra! A legelső a dohányzás. A cigi a fogkő kialakulását elősegíti, a meglévő fogkövet pedig látványosan (csúnyán) elszínezi. Még egy indokod van, hogy leszokjál! Sokat ront a fogkő-fronton a kávé és a tea. Érdekes, de ebből a szempontból a rendes „angol” tea a legrosszabb. Nagyon gyorsan vissza tudja növeszteni a fogkövedet! Mivel a lepedék a nyálban oldott ásványi anyagoktól „kövesedik meg”, a magas folyadékbevitel előnyös azáltal, hogy csökkenti az ásványi anyagok koncentrációját a nyálban. Magyarul igyál sok folyadékot, de lehetőleg ne valami keményvonalas ásványvizet (amúgy sem olyan egészségesek, mint szeretik hirdetni magukról). Halkan teszem hozzá, hogy a kóla és más szénsavas üdítők magas savtartalmuk miatt nem kedveznek a fogkő kialakulásának, de attól még nagyon egészségtelenek és ártanak a fogaidnak. Azzal sem árulok el nagy titkot, hogy ha a lepedéket mindig alaposan eltávolítod – erre kiválóan alkalmas a fogkefe és fogselyem – nem tud majd kialakulni belőle a fogkő (vagy csak sokkal lassabban). Az alapos fogmosás tehát a fogkő ellen is véd.

A szájsebészetben van még egy oka, hogy szabadulni akarunk a fogkőtől. A fogkő eltávolításával egy csomó baci is eltűnik a szádból, ezért kevesebb szövődményre, jobb sebgyógyulásra számíthatsz a legtöbb szájsebészeti műtét után. Nem utolsó sorban a sebész munkája is könnyebb, ha szép, tiszta körülmények között dolgozhat.

Kép: Sarah Stuart – Harbour Mouth Molars in Dunedin, New Zealand

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük