Tejfogas kérdés!

Kis gyerek, kis gond – szokták mondani a rutinos szülők. Azonban nem szabad alábecsülni a kis fogacskák gondjait!

Történeti áttekintés helyett pár szóval kezdeném a fogváltásról. (Igen, már a régi görögöknek is volt tejfoguk 🙂 A babák első fogacskái nagyon változatos időben bújnak elő, van akinek havonta új foga nő, van, aki csak később hozza be a lemaradást. Előbb-utóbb mindenkinek kinőnek a fogai, nem kell számolgatni a hónapokat. Hasonlóan óriási különbségek vannak a maradó fogak előtörésében is, ezért nem számít, hogy a szomszéd Pistikének mikor esett ki az első tejfoga. (Vannak azért ritka esetek, amikor egyes fogak csírája hiányzik, erről is szó lesz).

Szegény gyerek egész éjjel sír! Biztos jön a foga?

Abban minden baba egyetért, hogy a fognövesztés igen kellemetlen dolog – felnőtteknél a bölcsességfog okozta kínokra tudok hivatkozni – ezért ilyenkor rosszul megy az alvás, evés. Ez nem veszélyes állapot, felesleges túlaggódni a dolgot. Hűsítő rágókákkal és végtelen türelemmel jól kezelhető. Gyógyszert, fájdalomcsillapítót csak nagyon súlyos esetekben szabad alkalmazni. Az viszont fontos, hogy a baba fogát már az első fogacska megjelenésétől mosni kell! Nem igaz, hogy az anyatej teljes védelmet biztosít a fogszuvasodás ellen! Legjobb, ha a fogápolás ugyanúgy a korai rutin részévé válik, mint a fürdés. Olyan nincs, hogy a gyerek „nem szeret” fogat mosni.

Mivel mossam a pici fogait?

Fontos kérdés, és sok jó válasz van rá. A fogacskák kibújása előtt is tanácsos időnként steril gézzel áttörölni a pici ínyét. Így hamar észre veszed, ha jön a foga. Az első fogak áttörése után ki lehet próbálni az ujjra húzható gumi „fogkefét”, de egy puha fejű baba-fogkefe is jó választás. Csak fluoridmentes, kimondottan kisgyermekek számára javasolt fogkrémet használj! Nagyon fontos, hogy csak akkor szabad (alacsony fluorid tartalmú) gyermekfogkrémre váltani, amikor a pici biztonsággal ki tudja köpni a fogkrémet! A fluorid kisgyerekek számára káros, sőt veszélyes lehet, ezért a felnőtt fogkrémet sosem szabad a gyermek számára elérhető helyre tenni. Még játékból se hagyd, hogy megkóstolja a te fogkrémedet! Pont ezért nincsenek finom, édes felnőtt fogkrémek; szinte kizárólag csípős-mentolos ízesítésűek.

Már olyan ügyes, egyedül mos fogat!

A fogmosás egyáltalán nem egyszerű mutatvány, ezért iskolás korig mindenképpen segíts a kicsinek fogat mosni! Persze nagyon jó, ha hagyod gyakorolni, de a szülői fogmosás legyen az „igazi”. A gyerekek kézügyessége – a felnőttekhez hasonlóan – nagyon különböző. Elmondható, ha a gyermek megtanult már írni, akkor általában a fogkefét is biztonsággal forgatja. Mindenesetre célszerű rendszeresen ellenőrizni, mit  csinál fogmosás címén a lurkó! Erre kiváló segítség a patikákban kapható plakkfestő tabletta. És a gyerekeknél is igaz: legalább naponta kétszer kell fogat mosni! Az nem indok, hogy a gyerkőc napközben „észreveszi”, ha jön a Fognyűvő Manó, ezért elég csak alváshoz „bebiztosítania” magát! (Megtörtént eset).

Jó választás gyereknek az elektromos fogkefe?

Meglepően gyakori ez a kérdés. Az elektromos fogkefe motiválhatja a gyerkőcöt a fogmosásra, és szórakoztató lehet, amellett hogy hatékony. Mégsem javaslom egyből elektromos fogkefére szoktatni a gyermekedet. A helyes kézi fogmosás olyan készség, amit jó fiatalon elsajátítani, később egyre nehezebb megtanulni. Ráadásul könnyen adódhat olyan helyzet, amikor nincs kéznél a megszokott elektromos fogkefe (tábor, nyaralás, vendégség a nagyinál, ottalvós buli, stb.), de egy kézi fogkefe mindig befér a „tisztasági csomagba”. Ha megvan a lelkesedés az elektromos fogkefe iránt, érdemes heti egy-két alkalommal használni, mint afféle „jutalom-fogmosás”.

Miért olyan nagy baj egy lyukas tejfog? Úgyis kiesik!

Sajnos a lyukas tejfog is fájhat, ami önmagában elég ok, hogy vigyázzatok rá. A szuvas, fekete fog csúnya. Nem hiányzik, hogy a gyereket emiatt csúfolják a többiek. Ráadásul a fogszuvasodás gyerekeknél is bakteriális „betegség”, amit a többi fog elkaphat. Akár egy már kinőtt fog, akár a kilyukadt tejfog alatt megbúvó maradó fog is sérülhet miatta.

Mikor jönnek az első maradó fogak?

Nagy életkori szórás van ebben a tekintetben, de van egy lényeges dolog. Az első maradó fogak kibújását nem mindig jelzi kipottyanó tejfog! Ugyanis gyakran a hatosnak nevezett rágófogak jelennek meg először, megelőzve a maradó metszőfogakat (a „foghíjas” mosoly ez utóbbiak érkezését hamar elárulja). Sajnos ezeket a maradó fogakat gyakran tejfognak nézik, és nem fordítanak rájuk kellő figyelmet. Ilyenkor kell legjobban odafigyelned a gyermek fogápolási tudományára! Titkos fegyverünk lehet a barázdazárásnak nevezett egyszerű  és fájdalommentes fogorvosi beavatkozás. Ennek az a lényege, hogy a frissen kibújt maradó fog barázdáit folyékony tömőanyaggal zárjuk, megelőzve az ott könnyen elinduló szuvasodást.

Miért nem esik ki a tejfog?

Gyakori jelenség az úgynevezett csírahiány. Ha van a gyermeknek olyan tejfoga, ami szokatlanul hosszú ideig nem hajlandó megmoccanni, akkor érdemes egy röntgent készíttetni, van-e alatta maradó fogcsíra. A leggyakrabban a második kisőrlőknél (azaz ötösnél) fordul elő csírahiány, és ilyenkor nagy hiba kihúzni a tejfogat, hiszen nem nő helyette másik! Néha előfordul, hogy a szemfog nem hajlandó kibújni, mert elakad valahol a maradó fog (csírahiány itt igen ritka). Ennek a megoldása fogszabályozó orvos és szájsebész közös erőfeszítését kívánja. Érdemes előre készülnöd az ilyen eshetőségekre! Például ha a szülőknek volt hasonló problémája, a gyerekek gyakran öröklik azt.

Végezetül egy jó tanács: fogorvoshoz menni nem büntetés 🙂 Senki se szereti a szurit és a fúró hangját, mégsem szabad ezzel riogatni a kicsiket. Fontos, hogy a gyerekek akkor jöjjenek először a rendelőbe, amikor nincs semmi baj a fogukkal! Így nem lesz olyan ijesztő az első vizit.

Kép: ImageEnvision.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük