A bölcsességfogakat kihúzzák, ugye?

Nagyon sok tévhittel találkozom a bölcsességfogakkal kapcsolatban, ezért a mai posztban ezt a témát fogjuk kicsit jobbak körüljárni.

Először is fontos tisztázni, mit nevezünk bölcsességfognak. Tisztán és egyszerűen az ember 3. rágófogát, fogorvosi nyelven 8-asát szoktuk ezen a jól hangzó néven illetni. Vélhetően azért terjedt el a bölcsességfog elnevezés (nem csak nálunk, hanem idegen nyelveken is jellemző), mert ezek a fogak bújnak ki legkésőbb az ember életében, gyakran csak 20-30 éves kor körül, amikorra már remélhetőleg „bölcs” volt az illető, vagy legalábbis befejezte az iskolát (bizony, réges-régen az emberek nem jártak 10 évig egyetemre). Aki nagyon bölcs, annak még 9-es foga is lehet, de ez európaiaknál ritka, inkább az afrikai populációban jellemző.

A bölcsességfogak többnyire éppen olyan becsületes rágófogak, mint a többiek, tehát van gyökerük, koronájuk, sőt, néha még értelmük is. Mégis sokszor csak gondot jelentenek, mert van néhány jellegzetes tulajdonságuk. Az egyik ilyen gond, hogy sokszor nem férnek el. Ez részben a modern ember étkezési szokásainak gyümölcse, mert amíg a fogak méretét egyedül a genetikai örökségünk határozza meg, az állcsontok és rágóizmok fejlődésére nagy hatással van a használat jellege is. Magyarul attól, hogy apukádtól masszív, erős fogakat örököltél, nem biztos, hogy az állkapcsod is tartja velük a lépést, és egyszerűen nem lesz elég hely a fogaid számára. Az is előfordul, hogy a bölcsességfog, szintén genetikai okokból „gyengébb” a többieknél. Ezen a területen fordul elő a legnagyobb változatosság a fogak világában, vannak egészen csökevényes bölcsességfogak, sőt, egészen gyakori, hogy egy-egy bölcsességfog eleve hiányzik (aminek általában örülünk). Nem véletlen tehát, hogy sokszor találkozunk itt furcsaságokkal, és a leggyakrabban kiműtött fogak valóban a bölcsességfogak. De milyen bajokat okozhatnak?

A bölcsességfogak tolják össze elől a fogaimat?

Nagyon gyakori kérdés ez, és sokszor javasoljuk is a fogszabályozás elkezdése előtt, vagy legalább a fogszabályozás után rövid idővel a bölcsességfogak eltávolítását. A válasz ugyanakkor nem egyértelmű. Gyakori jelenség, hogy az alsó bölcsességfogak nem „férnek el”, ezért ferdén az előttük álló fog felé nőnek több-kevesebb panaszt okozva. Ilyen esetben reális lehet a veszély, hogy a fogakat előre nyomva hozzájárulnak az elől gyakran megjelenő torlódás kialakulásához. Felső bölcsességfogak esetén ez a jelenség kevésbé jellemző, ráadásul a felső bölcsességfogak körül a csont általában puha, szivacsos szerkezetű, így szegény bölcsességfog ha akarná se tudná a többieket előre nyomni.

A bölcsességfogak eleve lyukasan nőnek ki?

Gyakori tévhit, de sajnos itt prózaibb magyarázattal szolgálhatok. A lassan növögető bölcsességfogakat, főleg felül, egyáltalán nem könnyű észrevenni. Ha olyan szerencsés vagy, hogy panaszmentesen bújt ki a bölcsességfogad, jó eséllyel elfelejted majd mosni, mert észre se vetted, hogy bővült a rég megszokott fogállomány a szádban :). A bölcsességfogak pontosan úgy ki tudnak lyukadni, mint a többiek, csak sokkal nehezebb őket tisztán tartani, ezért előfordul, hogy az első felfedezéskor már valóban lyukasak. A rossz hír, hogy nem csak kilyukadni tudnak, hanem fájni is, és ebben az esetben az első „találkozás” máris maradandó élményt jelent. És szájsebészeti vizitet.

Nagyon félek a véséstől! Nem lehetne altatásban?

Vannak jó híreim! Bár a köznyelvben még ma is sokan a vésés szót használják a bölcsességfogak eltávolítására, szerencsére ez egyre ritkábban fordul elő. Ha szerencsés vagy, nem hogy véső, de még fogó sem kell a művelethez, mert bizony vannak könnyen eltávolítható bölcsességfogak. (A szájsebészek ezeket 5 perces 8-asnak hívják maguk között.) Ha engem valaki arról kérdez, melyik a legkönnyebb szájsebészeti műtét, azonnal megnyugtatom, hogy a bölcsességfog eltávolítás, hiszen könnyen, gyorsan, fájdalommentesen elvégezhető, és másnap már panaszt sem okoz. Persze ha arról kérdeznek, melyik a legnehezebb szájsebészeti műtét, akkor el kell mondanom, hogy az bizony a szintén a bölcsességfog műtét, mert vannak esetek, amikor valóban heroikus közdelem árán sikerül szegény beteget leoperálni a galád 8-asról… Hogy Te melyik csoportba tartozol, azt egy fogorvosi vizsgálat és röntgen (jellemzően panoráma röntgen) felvétel után már jó eséllyel meg lehet tudni. Néha CT felvételre is szükség lehet, de ilyenkor már kezdhetsz gyanakodni, hogy nem az 5 perces verzió vár Rád.

Az altatásról viszont mindenkit lebeszélek. Egyrészt a műtét legkellemetlenebb része az szokott lenni, amikor kimegy az érzéstelenítő hatása, és fájni kezd a fog helye – márpedig ez az altatás után is bekövetkezik. Másrészt az altatás maga is kockázatos lehet, és a bölcsességfog eltávolítása csak nagyon ritkán mérhető ehhez a kockázathoz. Ha ébren vagy műtét közben, tudsz szólni, ha valami gond van, és ezzel bizonyos szövődmények elkerülését is segítheted!

Máris kedvet kaptam, kiszedetem őket gyorsan!

Végezetül még egy gyakori tévhit – amiben sajnos egyes kollégák is tévúton járnak – egyáltalán nem KÖTELEZŐ kiszedni a bölcsességfogakat. Mint minden orvosi beavatkozás esetén, itt is mérlegelni kell, hogy szükséges-e elvégezni azt, és mennyi hasznunk van belőle (orvosi hasznon, nem a kassza csilingelése!) Ha – szerencsés módon – szépen ki tudtak nőni a bölcsességfogaid, ügyesen tudod őket mosni, és semmi panaszt nem okoznak, akkor bátran lehet őket arra használni, amire valók: rághatsz rajtuk. Sőt, vannak olyan esetek, hogy a ki nem nőtt bölcsességfog csak a röntgen felvételen lepleződik le, és azt se tudtad, hogy a világon van. Ilyenkor nem a „röntgent gyógyítjuk”, hanem körüljárjuk a kérdést, hogy érdemes-e megválni a szunnyadó fogacskától, vagy békén hagyjuk és időnként egy röntgennel ellenőrizzük, mit csinál. Volt olyan 90 éves betegem, akinek békésen vártak a bölcsességfogai a mélyben, nem siették el a növekedést!

Csak arra kérlek, ne Karácsony este hívjál, hogy bedurrant a bölcsességfogad, aminek a műtétjét még a nyáron lemondtad, mert bizony a bölcsességfogaknak van még egy fontos tulajdonsága: megérzik, ha nagyon alkalmatlan az idő egy sürgős szájsebészeti műtétre, és csalhatatlan pontossággal akkor kezdenek el kegyetlenül fájni…

 

Kép: Michelangelo Buonarroti – Ádám teremtése (módosított részlet)

Szöveg: Károli Biblia – Prédikátorok könyve 3:14

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük