Újévi Fog-adalmak

Új év, új élet! Sokan szeretnek ilyenkor fogadalmakat tenni, kevesebben szeretik betartani. Ha szeretnél idén egy picit többet tenni a fogaidért, ebben a posztban egyszerű de nagyszerű fogadalmakat ajánlok, amiket még betartani is érdemes!

Ha úgy érzed, egyik-másik pont Rád nem vonatkozik, annál jobb! Ha már az összest kipipáltad, jutalomban részesülsz: a következő fogászati ellenőrzésen kedvend fogorvosod nagyon meg fog dicsérni 🙂

– Kevesebb édesség!

Az egyik legnépszerűbb fogadalom! Nem csak a fogaid lesznek hálásak érte. Ha édesszájú vagy, nem muszáj túlságosan sanyargatod magad – kell néha egy kis „boldogsághormon” – de fontos, hogy az édességeket ne egész nap élvezd! Legyen egy alkalom, amikor „megérdemled”, de azon kívül tilos minden nasi!

– Cukros italok tiltólistán!

A csokit még egy kérges szívű fogorvos is elismeri alapvető élelmiszernek, de cukros italokra biztos nincs semmi szükség. Ha eddig hat cukorral ittad a kávét, érdemes ezen változtatni – például mézzel is finom ám! Az egészségesnek tűnő gyümölcslevek nem csak cukrosak, de savtartalmuk miatt kifejezetten ártanak a fogaidnak. A kólát nem is említem, mert arról már tavaly leszoktál 🙂

– Napi két fogmosás!

Tudom, minden nap kétszer mosol fogat: nyaraláskor, buliban, vendégségben. De idén TÉNYLEG!

– Mérd az időt!

Az alapos fogmosás többet ér minden csoda fogkrémnél és szájvíznél. A legügyesebbek akár 2 perc alatt meg tudják oldani, de én azt tanácsolom, inkább a 3 percet célozd meg! Meglepően hosszú idő ám ez, főleg a reggeli rohanásban. Ha a fogkeféd méri az időt, használd ki ezt a tudását! Ha nem, érdemes beszerezni egy tojásfőző-órát a fürdőszobába. Akár egy homokóra is megteszi 🙂

– Új fogkefe!

Ha karácsonyi ajándékba véletlenül fogkefét kaptál, ezt már ki is pipálhatod. Ha nem, ilyenkor, az Ünnepek után lehet a legjobb akciós ajánlatokkal találkozni. De akár milyen szuper fogkeféd van, idén ne felejtsd el legkésőbb 3 havonta cserélni! Elektromos fogkefénél is cseréld le a fejet ilyen gyakorisággal! Sokat segít, ha van a fejben úgynevezett „indikátor”, ami megmutatja, ha már túlságosan elhasználtad.

– Fogselyem!

A tavaly Újévkor beszerzett fogselymet idén kezdd el HASZNÁLNI! :))

– Szuper szájvíz!

A kellemes lehelet nagyon fontos, de ma már ennél többre képes egy szájvíz. Érdemes olyat választanod, ami antibakteriális hatóanyagot is tartalmaz. Olvasd el, mi van benne! Egyes klórhexidin tartalmú szájvizeket csak kúra-szerűen tanácsos alkalmazni, mert gyorsítják a fogkőképződést, és más mellékhatások is jelentkezhetnek folyamatos használat mellett.

– Munkahelyi fogkefe!

Életünk nem elhanyagolható részét a munkában töltjük. Ha Te is így vagy ezzel, a fogaid ott is megérdemlik a törődést. Nem nagy áldozat beszerezni egy fogkefét és egy pici tubus fogkrémet a munkába. Jó hasznát veszed majd ebéd után, de akár egy fontos meeting előtt is bevetheted! Ha nincs lehetőséged állandóan bent tartani a fogcuccodat, akár egy kis utazó tokban magaddal hordhatod. A régi elektromos fogkefédet is beköltöztetheted, de egyszerűbb, ha sima kézi fogkefét választasz: legalább nem felejted el használni.

– Éves fogászati ellenőrzés!

Sajnos a fogak nem szoktak maguktól begyógyulni, ezért a halogatás a legrosszabb megoldás, ha valami gyanúsat fedeztél fel. Inkább essél túl a régóta esedékes viziten, ne várd meg, amíg fájni kezd! Kedvenc fogorvosod nem csak akkor lát szívesen, ha egy vagyont fizetsz ki nála az elhanyagolt fogaid rendbehozatalára. Mindenkinek örömet szerzel vele, ha évenként elmész egy ellenőrzéssel egybekötött fogkőleszedésre, és nem találtok semmi további tennivalót!

– Cigi? Milyen cigi?

A végére hagytam a másik örökzöld újévi fogadalmat. Ahogy szokták mondani, a cigiről nem nehéz leszokni, van, akinek már tízszer sikerült… Ha van káros szenvedély, amit minden orvos elsőnek említ a tiltólistán, az a dohányzás. Nem csak a fogaknak, az ínynek, a tüdőnek, de szinte mindennek árt. Ráadásul ma már egyre kevésbé „menő”. Igazi akaraterő-próba, de idén tényleg érdemes nekifutni! Ne várj vele még egy évet!

Kép: www.smartpractice.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük