Hurrá, nyaralunk!

Rendhagyó nyári poszt! Összeszedtem pár dolgot, amivel érdemes felkészülni a nyárra – már persze fogas szempontból 🙂

Fogkefe, fogkrém.

Bármilyen rövid a tervezett utazás, akár csak egy pár napos kiruccanás, sose feledkezz meg az alapokról! Mindenkinek legyen eltéve egy-egy fogkefe, és egy pici fogkrém. Nem fontos a nyaralásba elvinned kedvenc elektromos fogkefédet, elég egy megfelelő – kis fejű, puha sörtéjű – kézi, de az legyen új. A tavaly a nyaralóban felejtett fogkeféd már nem igazán higiénikus 😉 Kicsike, utazásra ideális „reklám” fogkrémet bátran kérjél a fogorvosodtól! A fogselymet se hagyd otthon!

Repülünk!

Érdemes a fogkefét és a fogkrémet a kézipoggyászba tenni, mert ha netán elkallódik a csomagod, könnyen lehet, hogy napokig kell majd nélkülöznöd a tartalmát! A kézipoggyászban maximum 100ml-es kiszerelésű folyadék lehet, összesen maximum 1 liter (ide tartozik a fogkrém és a szájvíz is). Azt is csak átlátszó, lezárt zacskóban lehet csak felvinni a gépre! Egy utas csak egy ilyen zacskót vihet fel, de akár több, pici fogkrém is lehet benne (családi tubus sajnos kizárva).

Hetek óta fájdogál…

Ha van olyan fogad, ami már egy ideje rendetlenkedik, ne indulj el vele nyaralni! Érdemes jóval a tervezett pihenés előtt ellátogatnod a fogorvosodhoz. Egy fájós fog csúnyán el tudja rontani a pihenést! Az egyiptomi éjszakai fogászaton szerzett tapasztalataid tíz év múlva elmesélve talán viccesek lesznek, de azért jobb elkerülni az ilyen kalandokat! A friss foghúzásnak, gyökérkezelésnek nem tesz jót a repüléssel járó nyomásváltozás, már csak ezért se hagyd az utolsó percre!

A fogorvos is ember 🙂

Az előbbi pont kiegészítése. Elképzelhető, hogy a fogorvosod is tervez valamikor nyaralást, ezért a nyárra időzített kezeléseket jó előre egyeztesd vele! Még kedvenc fogorvosod sem biztos, hogy azonnal tud időpontot adni, ha éppen a tengerparton üldögél a családjával.

Úti patika

Az utazáskor fontos gyógyszerek között mindenképpen szerepeljen egy bevált fájdalomcsillapító! Érdemes lehet herpesz elleni kenőcsöt, picike kiszerelésű fertőtlenítő szájvizet is bekészíteni. Antibiotikumra ritkán van szükség, de ha egzotikus helyre utazol, esetleg érdemes felíratnod egy „ördögűzőt”, és azt ki is váltanod az út előtt. Fontos! Bizonyos gyógyszereket, például kábítószereket csak orvosi igazolással lehet szállítani, és a reptéren be kell jelenteni! Ha netán ilyen gyógyszerre van szükséged, erről kérdezd meg a kezelőorvosodat!

EU-kártya és biztosítás

Ha külföldre utazol, mindenképpen váltsd ki előtte az Európai Egészségbiztosítási Kártyát! Ezzel sok pénzt spórolhatsz, ha sürgős orvosi beavatkozásra van szükséged. Fontos! Az EU kártya a fogászati kezelésekre általában nem ad teljes térítést, és azt is csak szerződött fogorvosoknál tudod érvényesíteni! Ha külföldön van szükséged fogorvosi ellátásra, ezeket a részleteket érdemes előtte tisztázni. Jó ötlet lehet egy utasbiztosítást is kötnöd, mert a fogorvosi kezelések tőlünk nyugatabbra igen drágák tudnak lenni. (De ez igaz minden orvosi beavatkozásra).

Fogvédők és társaik

Ne feledkezz meg az éjszakai fogszabályozódról, vagy harapásemelődről sem! Ha olyan sportot űzöl a nyáron, amihez fogvédőt viselsz, azt is készítsd be a csomagba!

Implantátum a repülőn

Ne aggódj emiatt, a fogászati implantátumok (és hidak) nem „csipognak” be a repülőtéren; minden további nélkül felszállhatsz velük a gépre. Ha hosszú ideig leszel távol, érdemes lehet felírnod az implantátumok pontos típusát – ha netán meglazul egy csavar amíg külföldön vagy, ez az információ jól jöhet.

Kép: https://uk.dentum.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük