Jön a szuri!

Ma se lesz vérengzés, mégis újabb „rettegett” beavatkozás kerül terítékre. Az injekciótól, becsületes nevén szuritól, szinte mindenkinek görcsbe rándul a gyomra, pedig ez a legjobb dolog, ami a fogászatban az elmúlt száz évben történt!

Már a régi görögök is… szerették volna valahogy elzsibbasztani a fájós fogakat, de abban az időben csak a bor nyújtott némi enyhülést. És ez így maradt egészen a XX. századig! Az első modern, fogászatban is használt érzéstelenítő szert, a Novocaint 1905-ben szabadalmaztatták. Voltak előtte próbálkozások a kéjgázzal és a kokainnal is, de ezek egyéb területeken futottak be „fényes karriert”…

A viccesen „Új-kainnak” elkeresztelt Novocainnak már csak történelmi jelentősége van. Helyét mára korszerűbb szerek vették át, mint a közismert Lidocain, és a sokféle gyári néven előforduló Ultracain*.

Nem lehetne érzéstelenítés nélkül?

Dehogy nem! A kisebb töméseket általában fájdalommentesen el lehet készíteni, mert a fogak zománc rétegében nincsenek érző idegek. A már nem élő fogakon végzett kezelések, például a gyökértömés is elvégezhető érzéstelenítés nélkül. Foghúzásnál, műtéteknél viszont nem szoktam javasolni a szuri elhagyását, érthető okokból.

De én allergiás vagyok a Lidocainra!

Gyakran halljuk ezt a mondatot a rendelőben, és mindig komolyan is vesszük. Az allergia igen veszélyes lehet. Szerencsére a valóságban elképesztően ritka a Lidocain allergia. A leggyakrabban tapasztalt kellemetlen mellékhatások a szívdobogás, izzadás, néha ájulás. Ezeket nem a Lidocain, hanem az érzéstelenítőben lévő (igen kis mennyiségű) Adrenalin okozza. A „stressz hormon” jelenlétét sokan megérzik, amit csak fokoz a szuritól való félelem. Ha volt már hasonló rosszulléted fogászaton, nem kell allergiára gyanakodni, ez természetes jelenség. Ugyanakkor erről is szóljál a fogorvosodnak kezelés előtt, mert jobb, ha tudja, mire számíthat!

Akkor én nem kérnék Adrenalint…

Máig vita tárgya, hogy van-e haszna Adrenalin nélküli érzéstelenítőt használni azoknál a betegeknél, akik erre fokozottan érzékenyek. Az Adrenalin erős érszűkítő, ezért megakadályozza, hogy a véráramlás „elvigye” az érzéstelenítő anyagot arról a helyről, ahol dolgozni szeretnénk. Ezzel többszörösére növeli az injekció hatásának erősségét és időtartamát. A tudomány mai állása szerint a fogászati érzéstelenítőkben használt Adrenalin mennyisége olyan kicsi – elmarad a tű látványa által kiváltott saját Adrenalin felszabadulás nagyságától – hogy nincs valódi értelme elhagyni azt a fogászati érzéstelenítőkből.

Terhes vagyok. Árthat az érzéstelenítő a babának?

Jó hír, hogy a fogászati érzéstelenítők használata teljesen biztonságos a terhesség alatt. Ennek ellenére mindig szólj az orvosodnak, ha terhes vagy, mert vannak olyan kezelések, amiket nem javasolt ilyenkor elvégezni!

Hiába kaptam több injekciót, mégis fáj! Ez hogy lehet?

Sajnos a gyulladt fogak fájdalomküszöbe jóval alacsonyabb a normálisnál, ráadásul az érzéstelenítő szerek kevésbé hatásosak a gyulladás miatt. Vannak olyan – ritka – esetek, amikor egy gyulladt fog egyáltalán nem zsibbasztható el. Ilyenkor vagy a gyorsaság, vagy a gyulladás előzetes kezelése lehet a megoldás. Ezek a problémák gyakran az éjszakai ügyeleten jelennek meg, mert a sokáig halogatott kezelés egyben a legfájdalmasabb kezelés is szokott lenni. Tanulság: sose várd meg, amíg „rendesen” fájni kezd a fogad!

Hány injekciót kaphatok?

Az érzéstelenítő szerek nagyon biztonságosak, ezért nyugodtan lehet kérni „repetát”, ha nem zsibbadtál el eléggé. Akár 12 ampulla Lidocain-Adrenalin is beadható egy felnőtt embernek, de ezt sok tényező befolyásolja! Ha valamilyen betegséged van, például szívritmuszavar, az csökkenti a biztonságos mennyiséget! Ugyanígy más megítélés alá esik egy 100 kilós testépítő, mint egy 50 kilós fotómodell.

Én már a szúrástól is félek! Erre nincs megoldás?

Létezik Lidocain spray és zselé, amivel magát a szúrást is elviselhetőbbé tudjuk tenni. Ha tartasz a szuritól, nyugodtan szóljál az orvosodnak, mert ezekkel a „kegyszerekkel” picit tudunk segíteni. A másik fontos tényező az orvos maga, ezért ha fájdalmas volt az injekció, mindenképpen szóljál érte, mert a visszajelzésektől az orvos is egyre ügyesebb lesz!

Mikor múlik el az injekció hatása?

Nagy egyéni különbségek vannak, hogy kinek meddig tart a zsibbadás egy fogászati kezelés után. Jó hír, hogy ez a hatás csak érző idegeket érint, ezért valójában nem bénul le a fél arcod (hiába érzed így 🙂 Rágni, étkezni viszont nem javasolt addig, amíg teljesen meg nem szűnik az érzéstelenítő hatása, mert csúnyán el tudod harapni az ajkad és a nyelved, és észre sem veszed a szuri miatt!

Nekem egy professzorom mesélte, hogy neki még volt olyan oktatója (tehát az az orvos elég régen dolgozott), aki az érzéstelenítést „modern divatnak” tartotta. Büszkén hirdette, hogy a fájdalom természetes dolog, ezért sosem ad érzéstelenítőt a betegeinek. Manapság ezzel a hozzáállással aligha lenne népszerű orvos 🙂

Kép:  Dejan Dundjerski – Kislány a fogorvosnál. Shutterstock 158575295

*Az Ultracain márkanév a Sanofi-Aventis tulajdona

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük