Rögönyözzünk!

A sok „vérengzés” után békésebb vizekre evezünk. Olyan békések leszünk, hogy a sok kezelés után ezúttal egy diagnosztikai területre merészkedünk, ami nem más, mint a röntgen.

A fogorvosok elsők között csatlakoztak a röntgen orvosi úttörői közé. Az első fogászati röntgen felvételt 1896-ban készítették, csupán egy évvel azután, hogy Wilhelm Conrad Röntgen felfedezte a rejtelmesen „X sugárnak” elkeresztelt jelenséget. Érdekes módon angol nyelvterületen máig X-Ray néven ismeretes a röntgen sugárzás. A sebészek és fogorvosok boldogok voltak, hogy végre „láthatták” a csontban lévő elváltozásokat. Az új technika széles körben csak az 1950-es évektől terjedt el. A röntgen ma a legtöbbet alkalmazott fogorvosi vizsgáló módszerek közé tartozik.

Veszélyes a fogorvosi röntgen?

Veszélye mindennek van, még egy sétának is a parkban 🙂 A fogorvosi röntgenek sokfélék, ezért különböző nagyságú sugárzással járnak. Az orvos feladata (és felelőssége) hogy olyan vizsgálatot válasszon, aminek a veszélye csekély a várható eredmény hasznához képest. A gyakorlatban egy fogorvosi röntgenfelvétel sugárterhelése egy rövid repülőút sugárterheléséhez mérhető (ami nem sok). A mai röntgengépek igen biztonságosak.

Babát várok. Lehet így röntgenezni?

Ha terhes vagy, mindenképpen szóljál az orvosodnak, mert ilyenkor a röntgen sugárzás nem csak rád jelenthet veszélyt, hanem a babára is! Általában nem szoktunk terhesség alatt fogászati röntgent készíteni. Előfordulhat azonban olyan helyzet, amikor a gyógykezeléshez elengedhetetlen a röntgenfelvétel készítése, és a kezelés halogatása veszélyes volna. Az is lehet, hogy még nem tudtad, hogy babát vársz, amikor a röntgen készült. Ilyen esetben sem kell kétségbe esni: a természet nagyon jól védi a magzatot, és a fogorvosi röntgennel sosem a pocakodra célzunk. Az USA-ban (ahol hajlamosak túltolni a biciklit biztonsági kérdésekben) jelenleg elfogadott a fogászati röntgen használata terhesség alatt.

Kis röntgen? Nagy röntgen? Hányféle van?

A leggyakrabban használt felvételekről valóban érdemes ejteni pár szót.

A „kis röntgen” egy-három fog vizsgálatára való, kis terület látszik rajta, de az elég pontosan. Gyökérkezelés során ma is nagy jelentősége van ezeknek a felvételeknek.

A „szárnyas” röntgen úgy működik, hogy a filmet tartó szárnyat a fogaid közé szorítod, és így készül a felvétel. Több fogat látni rajta, az alsó-felső fogak együtt szerepelnek. Ez leginkább a lyukas fogak kiszűrésére való módszer.

Leggyakoribb talán az OP-nek becézett panoráma röntgen, amin az összes fogad (és az teljes alsó-felső állcsontod) látszik. Az elkészítéséhez egy gépbe kell beállni, nem kell a szádba (gyakran kényelmetlen helyre) szorongatni a filmet, esetleg szenzort. Az OP igen nagy segítség a szájsebészeknek, de a felvételek felbontásának javulásával egyre nagyobb jelentősége van a lyukas fogak felderítésében is.

Léteznek még spéci felvételi technikák, amiket főleg fogszabályozásban használnak, ezek a tervezéshez fontosak.

És a CT? Ahhoz be kell feküdnöm a kórházba?

A fogászatban nagy lendülettel terjed a CT használata. Ezek a gépek nem hagyományos „orvosi” CT-k, hanem úgynevezett cone-beam CT-k. A sugárterhelésük sokkal kisebb, mint az „orvosi” CT-nek, és az elkészítésük sem tart lényegesen tovább, mint egy átlagos panoráma röntgené. Legfőbb hátrányuk, hogy igen drága berendezés kell hozzájuk, ezért a felvételt is elég drágán mérik. Ma még nem használjuk rutin szerűen, de lehet hogy eljön az idő, amikor minden falusi SZTK-ban lesz ilyen gép 🙂

Mit csináljak a röntgen felvételeimmel?

Ha nem az orvosodnál „tartod”, akkor célszerű magaddal vinni őket minden kezelésre. Ha új orvost keresel, kérdd el a régitől az eddigi röntgenjeidet, elvégre az a tiéd (és jó, ha megvannak a korábbi felvételek az új orvosodnál). Szerencsére ma már nagyon elterjedt a digitális röntgenek használata, így nem kell egy tasakban őrizgetned a felvételeket: CD-n, pendrive-on, vagy legkönnyebben e-mailen könnyen szállíthatók és tárolhatók.

Miféle orvos ez, még egy röntgent se csinált!

Nem ritka jelenség, hogy valaki szinte „követeli” hogy röntgent készítsünk róla. Ne essél ebbe a hibába! A röntgen nem gyógyít, csak segít megválaszolni bizonyos kérdéseket. Az orvosod feladata eldönteni, hogy szüksége van-e röntgenre, vagy anélkül is fel tudja állítani a pontos diagnózist.

Mire figyeljek, ha fogorvosi röntgenre megyek?

A legtöbb esetben kérhetik, hogy azokat az ékszereket vedd le, amik a felvételen zavaróak lehetnek. Az óriási fülbevalók, látványos piercingek viselése nem szerencsés röntgenezés előtt. A gyűrű, karóra mindig, a nyaklánc a legtöbbször maradhat. A felvételek készítéséhez szükséges ólommelény viselése! Ezt nem neked kell magaddal vinni, de te is figyelj oda, nehogy elfelejtődjön! A védőfelszerelés mindig jó célt szolgál. A felvétel során mozogni nem szabad, de ez magától értetődő, és általában egy sípoló hang is jelzi, hogy mikor nyomják meg a gombot.

Kép: Homér Simpson agya – Simpsons Wiki

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük