Kösd be magad – itt a fogselyem!

Eddig szinte minden fogászati praktikáról írhattam volna, hogy már a „régi görögök is…”, de csak eddig! Ma a rettegett fogselyem kerül terítékre! A modern értelemben vett fogselyem ugyanis a XX. század terméke. Talán ez magyarázza, hogy nálunk máig alig terjedt el a használata. A rendelőben gyakran szóba kerül a fogselyem, és igen dicséretes módon mindenki hallott már róla. Sokan már látták is. Napi használatára azonban sajnos kevesen vetemednek – bocsi, tisztelet a kivételnek.

Számos kutató jutott arra a következtetésre, hogy a fogselyem használata a legjobb módja a fogközök tisztán tartásának. Más források szerint a fogselymezés nem csökkenti a fogszuvasodás kockázatát. Itt érdemes hozzátenni, hogy a fogselyem csak a fogmosás kiegészítésére szolgál, tehát nem szabadulsz meg a fogkefétől! Ha sikerül elsajátítanod a használatát, ártani biztos nem fogsz vele – kivéve, amikor alaposan elvágod az ínyedet.

Én eddig se használtam fogselymet, most miért kezdjem el?

A fogselyem használata mellett az szokott lenni a legfőbb érvem, hogy nézd meg, egy alapos fogmosás után mit tudsz még kiszedni a fogaid közül! Na ugye? Vannak olyan helyek, ahová a fogkefével lehetetlen bejutni. A fogselyem nagy hátránya, hogy a használata kézügyességet és sok gyakorlást igényel. Ne ess abba a hibába, hogy kipróbálod; vérzik és fáj; ezért többet elő se veszed! Amíg a fogmosást az óvodában tanítják, a fogselymezést a fogorvosodnak (vagy bájos asszisztensének) kéne megmutatnia.

Megnéztem az interneten, hogy kellene, de nem megy!

Ez azért van, mert a fogselymezést nem ugyanúgy kell mindenkinek csinálni. Az általam látott oktató videók többsége szabályos fogazat esetén mutatja be a fogselyem használatát. Pont ilyen esetben van rá a legkisebb szükség. A torlódott, szabálytalanul álló fogak között viszont óriási mennyiségű lepedék tud megbújni: ez a fogselyem célterülete. Ugyancsak fontos a fogselyem használata hidak és koronák tisztításához. A nehézséget csak növeli, hogy nem minden fogselyem jó mindenhova. Az elülső fogakhoz a vékony, viaszos fogselyemmel könnyű hozzáférni. Hátul-felül ember legyen a talpán, aki képes hatékonyan selymezni; erre találták ki a fogselyem tartókat. A hidak alatt és az esetleg már megnyílt fogközökben a superfloss fogselyem a nyerő választás. Ráadásul itt már képbe kerül a fogköztisztító kefe is.

Nem elég, hogy kényelmetlen és hosszadalmas, még többfélét is tartsak belőle?

Kis – esetleg sok – gyakorlással már nem lesz sem kényelmetlen, sem hosszadalmas. Ismerek „profikat”, akik pillanatok alatt végigkattogtatják a fogselymet az összes foguk között. Ne ez legyen a célod, már csak azért sem, mert elvileg nem a ki-be kattogtatás a helyes módszer. Helyette óvatosan, az egyik fog görbülete mellett kellene bevezetni a fogközbe a selymet, és a másik fog görbületén kéne visszahozni. Az is lehet, hogy neked simán elég egyféle fogselyem. Körül kell járnod a kérdést. Célravezető, ha nem akkor kezdesz bele az új praktikák kipróbálásába, amikor épp rohannod kell. A jó fogselymezéshez idő kell. Főleg az elején.

Fogszabályzót hordok. Így végképp esélytelen fogselymezni!

Épp ellenkezőleg! Rögzített fogszabályzók mellett a fogselyem kimondottan hatásos, és egyértelműen ajánlott. Persze se gyors, se könnyű nem lesz az elején. Jó szolgálatodra lehet a már említett trükkös fogápoló eszköz, a fogköztisztító kefe. Ez a pici üvegmosóra hasonlító eszköz remekül befér a fogszabályozó kis réseibe.

Attól félek, hogy a fogselyem kiszedi a töméseimet!

Amint azt a fogmosás taglalásánál már jeleztem, egy jó tömés, korona, híd, inlay, stb. ki kell hogy bírja a szakszerű tisztogatást. Inlay-nél és héjaknál annyi trükköt szoktam javasolni, hogy a szokásos bevezet-kivezet mozgás helyett érdemesebb a fogselymet oldalra kihúzni a fogaid közül. Az implantátumok fogselymezése is trükkös feladat, ha ilyened van, már mehetsz is továbbképzésre 🙂

Végezetül elárulok egy titkot! Nem mindenkinek van szüksége fogselyemre. Ha valami okból „hézagos” a fogsorod, tehát a fogaid között mindenhol rések vannak (mi, fogorvosok ezt diasztémának hívjuk), akkor elfelejtheted a fogselymet (de a fogköztisztító kefét nem). Ha nagyon szabályos a fogsorod, akkor jó esélyed van rá, hogy fogselyem nélkül is hatékonyan tudod tisztogatni. De ha már ilyen szép fogaid vannak, szerintem ne sajnáld az időt egy kis extra ápolásra!

Kép: Shutterstock – FreePNGImg.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük