A helyes fogmosás

Óvodában mindenki megtanulta, azóta (remélhetőleg) naponta gyakorolja, mégse megy igazán. Igen, ezúttal az unásig szajkózott helyes fogmosásról lesz szó. Ami annyira nem unalmas, hogy a különböző technikáknak saját szerzői nevük is van.

Kicsit az alapokról: minek kell egyáltalán fogat mosni? Az ősember se mosott fogat; az állatok nagy többsége is jól elvan nélküle. A civilizált ember életmódja és táplálkozása nagyon sokat változott az évezredek alatt, és ezzel a fogak nem tudtak lépést tartani. A legfőbb ellenség a plakk, érthetőbb nevén lepedék, és a benne lakozó cariogén baktériumok, azaz a „bacik”. Kevesen tudják, hogy az ember szájában többféle baktérium található, mint bárhol máshol az emésztő rendszerben (igen, még annál is…), és az ember harapása jóval fertőzőbb, mint a legtöbb vadállaté. A szájban éldegélő bacik nagy része nem okoz bajt, de kis részük annál károsabb. A fogak leggyakoribb betegségeit, a fogszuvasodást és a fogágybetegséget is ezek okozzák. A fogmosás célja, hogy a szádban a jó és rossz bacik közötti erőviszonyokat az előbbiek irányába told el nap mint nap. Mellesleg hozzátartozik az ápolt külsőhöz, hogy nincs a mosolyodra írva a tegnapi menü, és a kellemes lehelet sem megvetendő.

Na de én naponta kétszer mosok fogat! Akkor mi baj lehet?

Való igaz, a legtöbb ajánlás szerint elegendő minden nap reggel és este egy alapos fogmosás. De nem vagyunk egyformák. Egyszer megkérdeztem egy kertészt, hogy milyen gyakran kell kitisztítani a fűnyírót – Nem kell azt gyakran, elég minden használat után – hangzott a válasz. Na, a fogak is így működnek. Ha sokszor eszel keveset (ami különben egészséges), egyáltalán nem biztos, hogy elég két fogmosás. Ráadásul a mennyiségnél ebben az esetben is fontosabb a minőség! Néhány gyors dörzsi a reggeli rohanásban vagy este félálomban egyáltalán nem nevezhető alapos fogmosásnak.

Még elektromos fogkefét is kaptam Karácsonyra! Ennél többet nem tehetek!

Sajnos olyan fogkefét még nem láttam, ami mindent megcsinálna helyetted! Gyakori kérdés a rendelőben, hogy jobb-e az elektromos fogkefe, mint a kézi. Az elektromos fogkefével éppen úgy lehet jól és rosszul fogat mosni, mint a kézivel. A legfőbb előny, ami miatt mégis ajánlani szoktam az elektromos fogkefét, hogy azt nem lehet nagyon erősen a fogakra nyomni. Ilyenkor ugyanis leáll a fogkefe, és gyakran jelzést is ad. Gyakori jelenség a fognyakak kopása, amit rendszerint a túl durva fogmosás okoz. Ugyanezért nem javasolt hard (kemény) sörtéjű fogkefét választanod. A másik hasznos dolog az elektromos fogkefében, hogy többségük méri az időt. A minimum javasolt 2 perc egyáltalán nem tűnik rövidnek, hát még a 3 perc, ami alaposnak mondható! Persze ezt bármilyen órával lehet mérni, de az említett reggeli rohanásban kinek van kedve még egy stoppert is nézegetni.

Hogy kellene használni az elektromos fogkefét?

A szabályok ugyanazok, mint óvodában tanultad: minden fog minden felszínét meg kell tisztítani. Egyszerűnek hangzik, de félálomban sikálva a fogaidat simán kimaradhat egyik-másik. Legokosabb, ha szigorú sorrendet állítasz fel, és minden oldalnak ugyanannyi időt szánsz. Így kevésbé felejtesz ki valamit. Érdemes különös figyelmet fordítani a „nehéz” fogakra, mint a bölcsességfogak, itt további is időzhetsz a szokottnál. A tömött vagy koronázott fogak is extra törődést igényelnek, sajnos ezek könnyebben romlanak el újra, mint egészséges társaik. Nem kell attól tartanod, hogy egy tömés vagy korona megsérülne a fogmosástól – netán fogselymezéstől. Ezeket úgy készítjük, hogy még a fogkőleszedést is ki kell bírniuk. Ha mégis sikerülne a fogmosással kiszedni egy tömésedet, az már rég rossz volt!  Az elektromos fogkefe fejének mozgása elvégzi helyetted a „sikálást”, ezért elegendő ha egyenletes nyomással egyenként végigjárod az összes fog minden oldalát. Ugye, hogy nem megy gyorsan?

És a kézi fogkefe? Azt felejtsem el?

Dehogy is! Mint mondtam, azzal épp úgy lehet remekül fogat mosni. Az elektromoshoz képest annyi a különbség, hogy némileg több kézügyességet igényel a dolog. A TV Maci által reklámozott sikálást itt sem javaslom: célszerűbb apró, söprögető mozdulatokkal az ínytől a fog felé végigjárni minden oldalon. A hard, azaz kemény fogkefe épp úgy kerülendő, mint az elektromosnál. Már csak azért is érdemes gyakorolni néha a kézi fogkefével, mert kerülhetsz olyan helyzetbe, hogy az elektromos fogkeféd nincs nálad – nyaralás, vendégség, munkahely, vagy akár a fogorvosi rendelő esetében.

Na, már az ínyem is vérzik! Ideje abbahagyni a fogmosást.

Ez bizony a legrosszabb, amit tehetsz! Az ínyvérzés gyakori probléma, de nem szabad félvállról venni! Ha rendszeresen előfordul, érdemes egy kontrollra felkeresned a fogorvosodat. Egy fogkőleszedés jó eséllyel vár majd ott rád. Addig is alapszabály, hogy az ínyvérzés nem a túl sok, hanem a túl kevés fogmosás jele! A lepedéktől gyulladt és vérzékeny lesz az ínyed, ezért ha kevesebbet mosol fogat, még rosszabb lesz az ínyvérzés. Léteznek ugyan ínyvérzést csökkentő fogkrémek és szájvizek, de ezek nem feltétlenül oldják meg a bajt, csak segítenek megfeledkezni róla. Mindig az orvosod tanácsára válaszd ezeket, ne kísérletezz össze-vissza!

A fogmosásra is igaz, hogy a gyakorlat teszi a mestert! Egy pici odafigyeléssel az unalmas rutinból könnyen szintet léphetsz a hatékony fogápolás irányába. És ha úgy érzed, már mindent jól csinálsz, akkor tarts velem a jövő héten is, mert akkor a fogselymezés kerül sorra. Addig is érdemes beszerezned egy csomag – patikában kapható – plakkfestő tablettát, mert egy alaposnak hitt fogmosás után is érhetnek meglepetések. De így legalább tudni fogod, hol kell még jobban odafigyelned.

Kép:  Frances Tipton Hunter – Pro-phy-lac-tic Brush Company reklámplakát (1932)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük