Tsino-San

A rendelői csapat máik elmaradhatatlan tagjáról lesz most szó. Ő a fogászati asszisztens. Vagy dentálhigiénikus? Magyarul klinikai fogászati higiénikus. Pedig mennyivel jobban hangzik a szájszépész!

Minden orvosnak szüksége van segítségre, a különbség csak az, hogy miben 🙂 Az asszisztensnek számos feladata van, kezdve az anyagok és műszerek kikészítésétől egészen az anyagbeszerzésig. A dentálhigiénikus szakma az asszisztens „továbbfejlesztése”, ők már a szájhigénés kezelésekben aktív szerepet vállalnak. Ez annál is fontosabb, mert a fogorvos fogkövét is le kell néha szedni valakinek!

Az asszisztens fogorvosnak tanul?

Gyakori tévhit, hogy az asszisztens igazából fogorvos tanuló. Valójában két külön szakmáról van szó. Az asszisztensek OKJ-s képesítéssel tudnak dolgozni, a fogorvos egyetemisták nem rendelkeznek ilyen „jogosítvánnyal”. Néha azért előfordul, hogy valaki az egyetem mellett asszisztál egy ismerős fogorvosnál, hogy jobban megismerje a rendelői helyzeteket és egy kis pénzt keressen.

Csak lány lehet fogászati asszisztens?

Egyáltalán nem 🙂 Egy népszerű vígjátékban vicces helyzetek forrása volt a doktornő és férfi asszisztense, de a valóságban ez egyáltalán nem ennyire extrém. Tény, hogy az asszisztensek jelentős többsége nő, ez hagyományosan egy női szakma.

Sokat kell tanulnia az asszisztensnek?

A legtöbb iskola 1 éves, ez elméleti és gyakorlati képzést jelent. Az iskola után kezdődik az „igazi tanulás”, mert minden fogorvos más és más, és nagyon egyediek az elvárások. Az asszisztens tényleg az orvos jobb keze, ezért sok kis egyéni rigolyát kell megtanulnia, mire tényleg ki tudja találni az orvos gondolatát! Aki még ez után sem fáradt bele a tanulásba, visszaülhet az iskolapadba a dentálhigiénkus képzésre, ami további fél évet jelent. Sajnos ezek az iskolák fizetősek, így már a kezdéskor kell némi elhivatottság a jelentkező részéről!

Egy orvosnak egy asszisztense van?

Ez nem kötelező. Nagyobb rendelőkben több fogorvos és asszisztens dolgozik együtt, nem mindig ugyanannak kell asszisztálni. Ennek az a fő hátránya, hogy az asszisztenseknek több orvos szokásait kell fejben tartani. Ráadásul mind emberek vagyunk: van, akivel jobban, van, akivel kevésbé szeretünk együtt dolgozni. Léteznek olyan orvosok is, akik egyszerre több asszisztenst foglalkoztatnak.

Az asszisztens a fogorvos barátnője?

Sajnos ez gyakori sztereotípia. Mint minden munkahelyen, egy rendelőben is előfordulhat magánéleti kapcsolat, de ez egyáltalán nem jellemző. Mivel a fogorvos az asszisztensnek nem pusztán kollégája, hanem főnöke, ezért a munkahelyi romantika soha nem nevezhető szerencsésnek.

És ki kezeli az asszisztens fogait?

Legjobb esetben az az orvos, akivel együtt dolgozik 🙂 Az asszisztensnek persze nem kötelező „beülni a székbe”, előfordul olyan is, hogy egy másik kollégához jár fogorvoshoz.

Én jobban szeretném, hogy az orvos szedje le a fogkövemet. Lehet ezért szólni?

Természetesen! A denláthigiénius nagyon sokat tanult azért, hogy ezt a kezelést végezhesse: sokszor több ilyen irányú gyakorlata van, mint magának az orvosnak! Ennek ellenére nyugodtan szóljál, ha inkább az orvosod „kezében” érzed magad biztonságban! Senki nem fog megsértődni 🙂

Miért lesz valaki fogászati asszisztens?

Ahogy az orvosok esetében is: ezt tőlük kell megkérdezni! Az asszisztensé egy klasszikus segítő szakma: ha valaki szeret emberekkel foglalkozni, és segíteni másoknak, itt jól fogja érezni magát. Az is fontos, hogy szeresse a tisztaságot, és ne féljen a vértől 🙂

Kép: Jodie Gasson – Onlytease.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük